top of page

Välkommen till ditt nya extraknäck!

Vår stora förhoppning är att vi kan få svampodling på liten skala att bli en utspridd hobby, men också att vi odlare ska kunna ta en del av den kommersiella marknaden. Att transportera mat på det sättet vi gör idag är inte hållbart och Eftersom färsk svamp har ett högt värde och precis som grönsaker och frukt snabbt tappar smak. Men till skillnad från frukt och grön så kan svamp odlas på väldigt liten yta, ofta omkring rumstemperatur och växer extremt fort. Därför ser vi inget hinder för att alla ska kunna odla svamp och till och med förse sina grannar, sin kvarterskrog eller varför inte hotellet i stan. Just för dessa personer har vi startat ett program som alla kan ansöka till, där vi samarbetar med personer runt om i Sverige som vill odla svamp för försäljning, både direkt till slutkund och till restauranger.

Vi strävar efter att det ska vara så billigt som möjligt att komma igång och att det här ska vara något alla ska kunna göra. Dessutom har vi inga som helst krav på mängder utan du kan börja så litet du vill. Så vill du ha ett roligt extraknäck där du dessutom kan jobba hemifrån och kan lägga upp hur mycket du jobbar eftersom, hör av dig!

moss-g75903b18a_1920_edited.jpg

Vem kan odla svamp

Det korta svaret är: alla! Men såklart har vi alla olika förutsättningar att göra detta till en inkomstkälla, både med tillgång till yta och med de kontakter vi har.

Vem kan sälja svamp?

På Svamperiet är vi övertygade om att det finns en enorm marknad för just den här typen av klimatsmart, god och närproducerad mat! En efterfrågan på champinjoner och kanske till och med ostronskivling finns nästan överallt. Från din lokala mataffär till pizzerian på hörnet, men konkurrensen är större och priserna relativt låga. Men bor du i närheten av en större stad eller turistort med lite lyxiga restauranger kan man ofta komma in nånstans om man kan erbjuda en lite exklusiv och helt färsk sort som till exempel Igelkottstaggsvamp eller Shiitake. Svamp går ganska lätt att sälja på marknader, både online och fysiskt. Ett bra första steg kan vara att kolla upp om det finns en REKO- grupp i ditt område.

Hur gör jag?

Beroende på din nuvarande nivå inom svampodling, är det viktigt att börja med att läsa på, kolla på videor och testa lite själv innan. Det kan också vara bra att kolla vilka trådar du kan dra i, har du någon som redan nu vet att de skulle vilja köpa? Känner du till många som jobbar i, eller till och med äger en restaurang? Hur många potentiella köpare finns det i din närhet? Sen kontaktar du oss lite på samma sätt som du ansöker till ett jobb, med CV och personligt brev där du kort beskriver din situation och dina planer. 

Hur fungerar det?

Simplifierat så fungerar samarbetet så här: Vi hjälper dig på distans att fixa till ett litet growroom hemma och sen skickar vi färdiga påsar till dig. Där allt du behöver göra är att förvara dem i nån vecka tills mycel får ta över substratet helt och sen sätta påsen i fruktning i ditt growroom. Arbetet består, förutom försäljning, planering och leverans av svampen, i att hålla ditt growroom fritt från kontaminering och hålla syre- och luftfuktighets-värden gynnsamma för svampen. Beroende på hur seriöst du väljer att bygga ditt growroom, kan detta bli nästan helt automatiserat men väljer du att göra det helt manuellt rekommenderas det att du fläktar in ny luft och fuktar svampen några gånger per dag under fruktning. 

Vad kostar det?

Kostnaden är helt beroende på hur lätt du vill ha det och hur mycket pengar du vill investera. Här är några exempel på vad en liten odling kan kosta. Extremen är att frukta i påsarna vilket vi rekommenderar för privatpersoner som kanske köper ett fåtal påsar totalt. Kostnaden är då kostnaden för påsarna, vatten och tid. Men ska du förse en restaurang och vill kunna leverera nån gång i veckan, blir det väldigt mycket jobb. Så vid större projekt rekommenderar vi att du har ett rent utrymme där du kan kontrollera fukt och luft så att du kan skära av den övre delen av påsen och frukta på så sätt. Det lättaste sättet är då att skaffa ett tält som du sen kan placera lite varsom beroende på temperatur. Spenderar du ca 1000 kr på ditt growroom kommer du fortfarande att behöva göra allt manuellt, men det är åtminstone samlat och tar mycket mindre tid. Vid 10 000kr så kan du lyckas få det nästan helt automatiskt, med en växtlampa på timer, fuktighetsreglerande och filtrerad luft som strömmar in. 

bottom of page